Fimo askartelua pääsiäiseksi
Kevät jo tuoksuu ilmassa eikä pääsiäinen ole enää kaukana. Pajunkissat alkavat kurkistella oksistoissa ja raeruohon istutus alkaa ehkä hiipiä mieleen. Nyt voisi alkaa valmistautua pääsiäisen askarteluihin.
Minulla Fimo-paketit ovat odottaneet pöydän kulmalla inspiraation hetkeä. Lopulta se tuli, kevätkukkien muodossa. Pohjana on lasipurkki, jonka päälle Fimo-massan muotoilen. Ajattelin ensin, että teen näille mökeille katon Das-massasta, mutta laitoinkin lasipurkkiin kertakäyttömukin, johon kylvin raeruohon siemenet, näin lasipurkki säilyy puhtaana. Purkkia voisi käyttää myös ruukkuna.
Das-massa
Sitä saa valkoisena sekä betonin ja terracotan värisenä. Se on ilmakuivuvaa, muovailtavaa massaa.
Tein aikaisemman Fimo-postauksen tammikuussa. Rakensin viime jouluksi joulukylän ja niihin mökkeihin tein katot Das-massasta, jutun löydät Blogi-julkaisuista tammikuun kohdalta "Mitä askarrella Fimo-massasta?".
Fimo-massa
Lasipurkit päällystetään ensin kauttaaltaan perusvärillä. Koitan saada Fimon levitettyä lasin pintaan mahdollisimman ohueksi, ihan vain säästääkseni massaa. Minulla massa ei ole poltossa halkeillut oli sitä pinnassa sitten ohuesti tai paksusta. Kaulimalla massasta saa nopeasti ohutta levyä mutta massa saattaa pehmentyessään myös tarttua nopeasti alustaansa. Siksi minä tykkään pehmittää ja levitää massa möykyn käsissäni ja sitten vain suoraan lasin pintaan. Ovia ja ikkunoita varten tein aukot. Ovien ja ikkunoiden muodoissa vain oma mielikuvitus on rajana. Oveen saa nopeasti puun tuntua ihan pienelläkin kuvioinnilla. Yksi paketti Fimoa riittää reilusti yhteen purkkiin, minulla tuo paketti sinistä Fimoa riitti yhteen isoon ja yhteen pieneen purkkiin.
Pienet metalliset työkalut tai saven työstö välineet ovat näppärä apu kukkien muotoilussa. Myös grillitikut, naulat, ruuvit, rautalanka ym. toimivat ihan hyvin, jos ei erikoisempia työkaluja ole. Grillitikkuja voi käyttää myös tukirakenteina mutta näissä purkeissa ei ollut nyt tarvetta sellaisille.
Kannattaa huomioida, että Fimot värjäävät. Olen koittanut itse aloittaa aina vaaleista väreistä ja edetä sitten tummempiin, ettei tarvitsisi pestä käsiä joka välissä. Valkoisia ja keltaisia osia muotoillessani pidän kuitenkin erityisesti huolta, että käsissä ei ole muita värejä. Valkoinen väri imee itseensä kaiken ja näyttää nopeasti likaisesta.
Narsisseja, esikkoja ja krookuksia. Esikkoja varten sekoitin valkoista ja keltaista Fimoa yhteen, jolloin sain vähän vaaleamman keltaisia kukkia. Kukkien kiinnittämisestä kannattaa olla huolellinen. Se ei todennäköisesti tule pysymään paikallaan vain tökkäämällä, vaan kiinnitys kohtia täytyy painella kiinni toisiinsa.
Valmiit työt laitetaan pellillä kylmään uuniin, asetetaan uunin lämpötila ja annetaan lämpötilan nousta tavoitteeseen. Kun lämpötila on saavuttanut 110°c (max.130°c), aloitetaan ajastus. Fimot saavat paistua 30 minuuttia. Sen jälkeen uunista virta pois ja Fimojen annetaan jäähtyä uunissa uunin kanssa. Siksi näin, että poltossa on lasia mukana ja se tarvitsee pidemmän ajan tottua korkeaan lämpöön ja lämpötilan laskemiseen. Pelkät Fimot voi laittaa suoraan kuumaan uuniin ja ottaa sieltä pois.
Värikästä kevään odotusta :)
-Heidi
Kommentit
Lähetä kommentti