Mitä askarrella Fimo-massasta?

 Joulun alla hullaannuin Fimo-massasta. 

Tuttu materiaali se oli jo lapsuudesta, vaikka nimi oli silloin Cernit. Muistan kun äitiltä kysyttiin lupa, että saadaanko tehä cernittejä :D Ja saihan sitä, useimmiten. Silloin siitä tehtiin leikkieläimille ruokaa, porkkanoita, kakkuja, paistinpannuja munakkaineen... Ja tottakai sellaisia ukkeleita ja otuksia, joita vain lapsen mielikuvitus tuottaa. Täytyykin laittaa tähän yhteyteen kuvakin niistä, nehän on tottakai kaikki yhä tallessa näin kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin. 


Nyt siis löysin Fimon taas uudelleen. Äitini sattui näyttämään muistaakseni Ihana Askartelu- lehteä ja siellä oli tehty Fimomökkejä lasipurkin päälle. Suunniteltiin siis jouluaskartelu iltama. Varasin mukaan reilun valikoiman Fimoa. Ihana myyjä Suomalaisessa Kirjakaupassa esitteli minulle nykypäivän uutuuksia massamarkkinoilla. Fimon (joka siis kovetetaan uunissa) lisäksi on Helmimassaa ja Silkkimassaa (Foam Clay), jotka kuivuvat ilmassa, lisäksi vanha kunnon Das-massa (ilmakuivuvaa) sekä uusi versio siitä, joka kuivataan mikrossa lämmön avulla. Meinasi tulla valinnan vaikeus, kaikkea pitäisi kokeilla. Helmi- ja Silkkimassaa olivatkin aivan ihania uusia tuttavuuksia. 

Fimon paistoaika on 30min, 110°-130°max. Kerran kokeilin leivinuunissa...lopputulos oli musta kasa kuplia. Kiven lämpö oli jotain mitä Fimo ei kestänyt vaikka mittarin mukaan lämpö olisi ollut satasen luokkaa. Digitaalimittari saattaisi helpottaa tulkintaa. 

Lasipurkin kanssa paisto tehdään siten, että purkit laitetaan kylmään uuniin ja sitten vasta virta ja lämpösäädöt kohdilleen. Ajan laskeminen aloitetaan siitä, kun uuni saavuttaa oikean lämpötilan. Noin puolen tunnin päästä lämmöt pois ja purkkien annetaan jäähtyä uunissa uunin kanssa. Liian nopea kuumennus ja jäähdytys saattaisi rikkoa lasipurkin.

Yhden mökin jälkeen ajatus joulukylästä ryöpsähti lentoon, joten olihan se toteutettava. Tästä onkin sitten iloa useammaksi vuodeksi. Noidan mökki. Pitäähän joka kylässä noita olla. Katto on ilmakuivuvaa harmaata Dasmassaa. Lumi katolla valkoista Helmimassaa.
Lumiukko myös Helmimassaa, jänö ja pöllöt Fimoa. Noita myös Fimoa.


Joulupukki Fimoa, kyydistä nauttiva poro harmaata ilmakuivuvaa Dasmassaa, maalasin sen akryyliväreillä.
Kupla-auto on Das-massaa, sekin on akryyleillä maalattu. Lumikinos Helmimassaa.


Punainen mökki Helmimassaa ja sininen Fimoa. Kummankin katto on Das-massaa, hieman maalattu akryyleillä. Kuusi, tontut ja paketit on Fimoa. Ei ihan onnistunut pakettien narut Fimosta, joten tein ne kultatussilla.
Keltainen mökki on myös Fimoa.
Noidan nuotion kolmijalka on Fimoa ja kolmeen osaan katkottu grillitikku. Fimo on kääritty tikun ympärille ja tikut on puristettu ylhäältä yhteen. Hyvin pysyi kasassa polton aikana. Lämpötila ei yllä uunissa puun syttymislämpöihin, joten puuosia voi käyttää tukirankoina.

Ja eihän joulu olisi ollut mitään ilman valoja, joten joka mökkiin laitoin patterivalot ajastimella. Pari mökkiä sytytti valonsa kolmelta iltapäivällä ja loput kuudelta, kuutisen tuntia valot palaa, joten ne loivat kivaa pikku kyläelämää pirtin nurkkaan. Noidan padan alla nuotiona oli pikku ledituikku. Kuuset on ledvalokuusia Rustasta.

Massa juttuja tulee myöhemmin lisää, minulla on jo jemmassa kivan muotoisia lasipurkkeja mistä voisi saada hauskan pienen sieni kylän ötököineen.. Palataan siihen myöhemmin :)

-Heidi
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tee-se-itse kortit

Fimo askartelua pääsiäiseksi