Miten käytän pastelliliituja?


Pastelliliiduista (kuivapastellit) tulee mieleen ne pienet, mystiset, kouluista saadut väripalikat. Niiden värijauho sotki paperin ja vaatteet, puhumattakaan käsistä. Ne kolisivat ympäri pulpettia tai nököttivät kiltisti siinä yhdessä nurkassa rasiassaan, kunnes niitä muutaman kerran kuviksen tunnilla käytettiin. En ihmettelisi, jos jollain on monen vuoden jälkeen tallessa ne samat, ala-asteella jaetut pastelliliidut.
Jotenkin ne kiehtoivat, mutta samaan aikaan tuntuivat kömpelöiltä, miten niillä muka saisi mitään nättiä aikaiseksi? 

Nykyisin rakastan pastellivärejä. Ne ovat nopeat ja helpot ja niillä saa hetkessä näyttävää jälkeä. Liitujen lisäksi on pastellikyniä. Ne ovat aivan kuin puuvärikynät, jolloin pystyy tekemään todella tarkkojakin yksityiskohtia. Jauhemaisen värin levityksessä ja häivytyksessä voi käyttää apuna paperista puristettuja, kynän kaltaisia häivyttimiä. Ne ovat mainio apuväline myös hiilipiirroksiin ja lyijykynäpiirroksiin. Koska pastellivärit on jauhemaista, se täytyy kiinnittää pintaan Fiksatiivilla kuten hiilipiirroksetkin. Fiksatiivi on melko hurjan hajuista mutta tilalla voi käyttää myös hiuslakkaa, itse valitsen aina sen hajuttoman lakan. Hiuslakka pullo on myös edullisempi. Lisään lakkaa välillä myös työskentelyn aikana kiinnittämään jo valmiita alueita. Paperiksi käy hiilillekin käytettävä litoposteri tai muu karhea pintainen paperi. Pastellijauho ei tartu kovin sileä pintaiseen paperiin. Olen kokeillut piirtää näillä sileälle kartongille, mutta siihen ei juurikaan väri tartu. Itse tykkään käyttää pohjana myös vaneria, liimapuulevyä tai muunlaista puuta. Siitä tulee erilaista eloa työhön eikä taustaa välttämättä tarvitse värjätä millään. 

Eli pastellitöihin tarvitset:

•liidut/kynät
•häivyttimiä
•karheaa paperia
•fiksatiivia/hiuslakkaa

Näillä pääsee hyvin alkuun. Hahmottelen piirrettävän kuvan aluksi joko lyijykynällä tai valkoisella pastellikynällä. Seuraavaksi teen kuvan tummimmat alueet. Pastelleilla ei tarvitse värittää aluetta täyteen, riittää, että teet harvan viivoituksen ja levität sen sitten häivyttimellä. Näin voit tehdä laajoja värialuieita nopeasti. Häivytetyn alueen päälle voit tehdä sitten tarkempia yksityiskohtia Liiduilla tai pastellikynillä. Hyvin yksityiskohtaiset alueet voi tehdäkin sitten kokonaan pastellikynillä, ilman häivytyksiä. Aika ajoin työn päältä kannattaa puhdistaa pastelli pölyt pois, jotta ne eivät sotke työtä, suttupaperi käden alla on myös hyvä olla, se suojaa työtä oman käden suttaamiselta.

Käy katsomassa myös yksi aikaisempi postaukseni Husky-pastellipiirroksesta, siitä näet työvaihe kuvia.

Pastellitekniikkaan on minusta mukava tutustua pienillä piirroksilla. Nämä alla olevat esimerkki kuvat ovat noin kokoa A6 eli 14cm x 10cm, pohjana harmaa kartonki. 


Kiehtovia pastellihetkiä:)

-Heidi 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä askarrella Fimo-massasta?

Tee-se-itse kortit

Fimo askartelua pääsiäiseksi