Tässä postauksessa kerron kynäruiskumaalauksen tekniikoista. Ruiskun rakenteessa ja toiminnassa on niin paljon asiaa, että teen siitä oman postauksensa. Kynäruiskumaalaus on paljolti tekniikkalaji. Maaleina käytän Createxin Wicked Colors kynäruiskumaaleja.
Paperi sabluunat
Sabluunat on iso osa maalausprojektia, ainakin minun töissäni. Sabluunoita voi käyttää apuna maalauksen monissa vaiheissa ja ne voivat olla niinkin yksinkertaisia, kuin vahvasta paperista leikattuja ympyröitä tai teräviä kulmia. Koska teen itse usein eläinhahmoja, piirrän koko hahmon riittävän isona, jotta voin käyttää sitä suoraan sekä sabluunana, että tarvittaessa maalausmallina. Sabluuna on oiva apu oleellisimpien osien maalaamiseen, kuten ääriviivat, silmät ja suu.
Tätä ilvestä varten piirsin kuvan A3 kokoiselle paperille ja leikkasin sen askarteluveitsellä. Taustana on mustaksi maalattu kovalevy. Laitoin Ilveksen päänmuotoon leikatun paperin pohjalevylle ja maalasin kevyesti kynäruiskulla valkoista maalia käyttäen ääriviivat. Sen jälkeen työ onkin aikalailla vapaan käden tuotosta. Maalaan oikeastaan koko kuvan ensin valkoisella, jonka jälkeen lisään värit Transparent väreinä. Lopullisessa kuvassa nuita valkoisia ääriviivoja ei juurikaan erota.
Sabluunalla voi myös suojata valmiita tai vielä tekemättömiä alueita, tai terävöittää muotoja. Kynäruiskun jälki on melko sumuinen ja joskus tarvitaan teräviäkin rajoja.
Teippaus
Seuraavassa kuvassa olevan lipun tarkat reunat saadaan aikaan teippaamalla. Käytin 3mm leveää, 3M-merkkistä rajausteippiä, se taipuu hyvin kaareviin muotoihin. Kun muoto oli hyvä, teippasin leveällä maalarin teipillä hieman laajemmalta alueelta ja nostin teipin reunat pystyyn. Ruiskun sumu leviää helposti tasaisella pinnalla sinne, minne ei pitäisi, ja pystyyn nostettu teippireuna pysäyttää sumun tehokkaasti. Maalasin teipillä rajatun alueen valkoisella, paikoitellen kevyesti ja paikoin vähän vahvemmin. Sitten piirsin ja leikkasin paperista suurpiirteisen ristinmuodon.
Maalasin ristin sinisellä, sen myös paikoin vahvemmin ja paikoin kevyemmin. Kuva onkin siinä vaiheessa suurinpiirtein valmis ja sabluunat ja teipit voi ottaa pois. Lisäsin vielä valkoista huippuvalo kohtiin ja mustaa transparent väriä varjokohtiin sen verran, että kokonaisuus näyttää hyvältä.
Muut apuvälineet
Sabluunoiden lisäksi käytän myös muita työvälineitä, esimerkiksi värikyniä, siveltimiä ja askarteluveitseä. Alla olevassa koiramaalauksessa olen saanut karvaefektin aikaan raaputtamalla maalausta askarteluveitsellä. Kerroksellisuutta saa vuoronperään raaputtamalla ja lisäämällä hieman väriä. Joskus taas yksittäisiä karvoja on helppo lisätä värikynillä tai siveltimellä.
Joskus on tarpeen kopioida kuva tarkasti. On olemassa myös jäljentävää paperia,
Saral-kopiopaperi (wax free), A4 arkkeja, mikä kopioi kuvan kun sen läpi piirtää. Olen käyttänyt tätä kun haluan ääriviivat prikulleen oikeaan paikkaan, käy katsomassa yksi aikaisempi
Mersu-maalaukseni.
Maskeerauskalvo, maskineste ja siirtoteippi
Maskeerauskalvo on läpinäkyvää, muovipintaista kalvoa, hieman kuin kontaktimuovi, mutta paljon heikommalla liimapinnalla. Olen kokeillut maskikalvoa mutta huomasin siirtoteipin paremmaksi, koska kalvoon on vaikea piirtää grafiikoita, eikä se muotoudu kuperille pinnoille yhtä hyvin kuin siirtoteippi. Maskineste taas on taidemaalaus puolellakin käytettyä nestemäistä ainetta, joka levitetään kohteeseen siveltimellä. Se kuivuu hetkessä kumimaiseksi kalvoksi. Se lähtee pois kevyesti sormen päällä hankaamalla tai pyyhekumilla.
Tekstit teen lähes aina sabluunalla. Alkuaikoina usein piirsin ja leikkasin kaikki tarvittavat kirjaimet käsin askarteluveitsellä. Se oli hurjasti aikaa vievää hommaa mutta ainakin siinä oppi tarkkuutta. Sittemmin ostin Silhouette-tarraleikkurin, joka toimii tietokone ohjelman kautta ja se leikkaa näppärästi piirtämäni kuviot. Kerron tästä myöhemmin lisää.
Näissä kypärissä on käytetty tekstisabluunaa kahdella eri tavalla. Ylemmän kuvan kypärä on porjaväriltään musta, joten kypärään on liimattu siirtoteipistä leikatut kirjaimet. Näin teksti muodostuu kuin itsestään kun kaiken muun maalaa ympärille.
Alemmassa kuvassa kypärät on maalattu käyttäen tekstin kehystä, josta kirjaimet on leikattu pois.
Käytän tekstisabluunoissa paperipintaista siirtoteippiä, sen liimapinta on mitä mainioin, koska se on tarkoitettu tarrojen siirtämiseen eikä varsinaisesti kiinni pysymiseen. Joskus kokeilin sabluunana kontaktimuovia, mutta sen liimapinta on turhan voimakas ja se saattaa vaurioittaa maalattavaa pintaa.
Siirtoteipistä voi joko suoraan leikata haluamansa tekstin, tai leikkuuttaa sen tarraleikkurilla, tai sitten siirtoteipin voi levittää maalattavalle pinnalle, suunnitella kuvion siihen, ja leikata sen. Kun grafiikoita leikataan maalattava pinnan päällä, pitää se tehdä varovasti ettei veitsi uppoa liian syvälle maalattavaa pintaan.
Alemmassa kuvassa aiheena oli maalata oven kuviointi vastaamaan entistä. Teippasin alueen siirtoteipillä, mittailin ja piirsin grafiikan teipille ja leikkasin sen paikallaan. Liekkien maalauksen jälkeen teippaukset pois ja sen jälkeen vapaalla kädellä valojen ja varjojen viimeistely. Lopuksi liekit on vielä Pinstripe tyyliin siveltimellä käsin rajattu.
Tässä nyt tulikin jo tärkeimpiä niksejä millä pääsee alkuun:)
-Heidi
Kommentit
Lähetä kommentti