Ketjun punonta

Olen koukussa ketjuihin.


Kävin jokunen vuosi sitten hopeakurssilla. Parasta antia oli tutustuminen ketjun punontaan. Sitä ennen en oikein ollut edes tajunnut miten kauniita ketjuja sitä itse voikaan saada aikaan! Hopea on arvokasta materiaalia harrastella, mutta onneksi punontaan voi käyttää myös edullisempia aineksia, kuten alumiinilankaa. Sitä saa myös todella herkullisissa väreissä. Hopeaa voi ostaa sitten erityistapauksiin, lahjaksi tarkoitettuihin koruihin esimerkiksi.

"Hopeaketjut ja -käädyt, koruntekijän opas" on mainio kirja ketjujen ja käätyjen maailmaan. Sieltä löytyy useita ketjumalleja, kerrotaan oikeat työvälineet sekä lankojen ja lenkkien vahvuudet ja oikean kokoiset veivit. Täydellinen paketti siis aloittajalle. Hopeatarvikkeita olen tilannut kankurinaitta.fi sivulta ja alumiinilankaa askarteluaiheisista verkkokaupoista.

Ketjun punontaan tarvitset siis lankaa, veivin, korusahan ja parit pihdit. Tein veivit itse neulepuikoista, koska halusin niitä monta eri kokoa. Korusahan tilasin Kankurin aitasta, koska en keksinyt sille mitään d-i-y vaihtoehtoa. Ja sahaa tarvitsee muutenkin paljon jos koruhommia harrastaa. 

Lanka veivataan tasaisesti veivin ympärille. Veivin päässä on halkio, johon saat langan pään kiinni veivauksen ajaksi. Halkion avulla onnistuu myös lenkkien sahaus. 

Parhaat pihdit ovat kärjestä hyvin kapeat ja sisäpuolelta sileät. Monissa pihdeissä on uria leukojen sisäpinnassa tartunnan takaamiseksi, mutta korujen parissa niistä on vain haittaa, koska ne jättävät jälkiä korumateriaaliin. Pyöröpihdit eivät varsinaisesti ole ketjun punonnassa tarpeen, mutta ovat muuten näppärät koruhommissa. Mieleisiäni pihtejä en rautakaupassa löytänyt, joten ostin erilaisia pihtejä ja kavensin kärkiä sopivaksi rälläkällä hiomalla. 

Itse olen tykästynyt kovasti Kuningasketjuun, toisin sanoen Bysanttilaiseen. Punonta saattaa äkkiä näyttää monimutkaiselta mutta sitä se ei suinkaan ole. Jokaisen mallin kun kerran oppii niin sen kyllä sitten osaa.  

Eri ketjumalleissa riippuen veivin koko vaihtelee. Eli jos kuningasketjun lenkin tekee 2mm langasta 7mm veivillä, niin sama lenkki ei välttämättä sovi toiseen ketjumalliin. Siksi ohjeisiin kannattaa tutustua ennen kuin alkaa tekemään lenkkejä.

Kuningasketjussa on useampi vaihe. Yhteen kuningasketjuun osaan menee neljätoista lenkkiä. Tässä ketjussa olen käyttänyt 2mm lankaa, eli kohtalaisen paksua. Veivi on 7mm. Hopeatöissä käytettäisiin yleisemmin 0,6/0,8 tai 1mm lankaa ja veivi olisi myös ohuempi. 

Seuraavassa näet kuvasarjan Kuningasketjun muodostumisesta. 



Tällä tavalla voit jatkaa ketjua niin pitkäksi kuin haluat. 

Joko ketjukipinä puraisi? :)

-Heidi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä askarrella Fimo-massasta?

Tee-se-itse kortit

Fimo askartelua pääsiäiseksi