Tee-se-itse kortit


Juhliin ja muistamisiin on kiva tehdä kortit itse, minä ainakin tykkään. Mukavaa näpertelyä ja minusta on kiva ajatella, että kortissa on itse tehtynä paljon ajatustakin mukaan. 

Olen tehnyt paljon "kortteja" tilauksestakin. Ensin on ollut ajatus, että voisin piirtää jonkin yksilöllisemmän onnittelun. Ehkä vastaanottajan mielenkiinnon kohteen ja onnentoivotukset siihen. No, monesti on kyseessä ollut pyöreitä vuosia, joten kullattu numero olisi siinä kans kiva. No, sitten aletaankin miettimään, että ehkä se olisi kiva saada sitten kehysten alle suojaan. Ja sitten olen saattanut ehdottaa, että entä jos tehdäänkin kortti vanerille ja siinä vaiheessa kortista onkin jo muodostunut taulu. Onnen toivotukset on lisätty taustapuolelle ja näin kortista tulee jotain isompaa, kuin vain kaappiin jemmattava onnittelu. 

Ei toki kaikista korteista tauluja synny, mutta paperiversiokin on hauska kun siinä on jotain yksilöllistä mukana. Eikä se kaapin jemmakaan paha paikka ole, itse tehdyt kortit on aina mukavia muistoja tulevaisuudessa.

Pohjan materiaalit 

Pohjana käytän yleensä Cansonin 300g Mixed media- paperia, se on todella paksua, hieman jopa kartongin kaltaista. Se ei kupruile vesiväreistä ja siitä syntyy helposti taitettavissa oleva kaksiosainen kortti, joka pysyy hyvin pystyssä. 

Toinen kiva pohja on vaneri ja kovalevy. Käytän 3mm levyä, koska se on sopivan ohutta kortiksi vaikka sellaisenaan. Ja sen voi postittaa vaikka kirjekuoressa. 

Taiteilu materiaalit

Vesivärit, tussit ja värillisiä papereita sekä kuumaliima. Niillä pääsee hyvin pitkälle. Ekstrana minulla on kultaukseen käytettävä lyöntimetallia sekä kynäruisku ja mattalakka spray. 

Kortin tekemisen ei tarvitse olla vaikeaa. Minä valitsen kuvan aiheeksi jonkin meneillään olevan sesongin, kuten esim. pääsiäinen tai joulu tai sitten kortin saajan mielenkiinnon kohteen kuten eläimet tai autot. Valmistuvalle voisi olla jotain ammattiin liittyvää. Lisään korttiin onnittelutekstin joko kirjoitettuna tai paperista muotoiltuna ja sitten kortin toiseen osaan kukkasia tai muuta ekstraa. 

Seuraavassa syntyy synttärikortti. Vuodenaikaan sopien piirsin keväisen jänön ja väritin sen vesiväreillä. Väreinä voisi olla myös tussit tai akryylit tai kuvan voisi tehdä lyijykynäpiirroksena. Tein kortista taittuvan, joten kirjoitin onnittelutekstin kortin toiseen osaan. Liimasin lisäksi paperinauhasta muotoiltuja kukkasia. Edellisestä korttiprojektista jäi kaistale paperia yli, joten tein siitä erikseen kirjanmerkin, johon maalasin krookuksia. Kiva, pieni mutta pirteä, itse tehty muistaminen ystävälle. Lämmittää varmasti vastanottajansa mieltä.Kortin voi myös leikata erikoisempaan muotoon, jolloin se saa ilmettä tai voit kokeilla taittaa kortin alareunasta, kuten alla oikealla mopo- ja lintukortit. Kortti pysyy näin taiteltuna itse pystyssä, mutta eroaa tavallisemmin taitellusta. 

Vanerista tehdyt "kortit" olen luonnostellut ensin paperilla ja sitten jäljentänyt ne vanerille, jolloin vanerille ei tule ylimääräistä suttua. Vaneri on niin nättiä pintaa, ettei taustalle tarvitse välttämättä tehdä mitään. Hahmottelun jälkeen maalaan kuvan vesivärein ja vahvistan kuvaa kerros kerrokselta. Tässäkin voisi käyttää tusseja tai akryyliä, tai jopa jotain askartelumassoja. 
Vanerille tehtyyn korttiin on helppo kiinnittää kehyksen esim. puun oksista tai muusta mielenkiintoisesta materiaalista. Vaneri on myös sopivan ohutta, jotta sen voi laittaa valmiskehyksiin lasin alle, korvaa vain kehyksissä olevan taustalevyn vanerilla. Itse olen tehnyt useita kehyksiä vanhasta purkulaudasta, vaneri on helppo kiinnittää kehyksiin nauloilla tai niiteillä. 

Kultaus korteissa

Käyttämäni kultauslehti on lyöntimetallia, eli ei varsinaista lehtikultaa vaan sen jäljitelmää. Lehti ei itsestään pysy pinnassa kiinni, vaan se tarvitsee pohjalle kiinnitysaineen. Oikeissa kultauskohteissa kiinnitykseen käytettäisiin mixtionia, öljypohjaista kultausvernissaa. Minä olen käyttänyt maalauksissani hieman laimennettua Erikeeperiä tai sitten Binderiä, akryylipohjaista sideainetta. Kullattava alue sivellään kiinnitys aineella, kultalehti lasketaan alueelle ja painellaan kauttaaltaan siihen kevyesti siveltimellä. Sen annettavan kuivua rauhassa ja vasta sen jälkeen ylimääräiset kultaukset harjataan pois siveltimellä. Tarvittaessa voi laittaa uuden kerroksen. 

Tässä pientä inspiraatiota korttiaskarteluun :) 

-Heidi 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä askarrella Fimo-massasta?

Fimo askartelua pääsiäiseksi