Miten suurennan kuvan?

Olet piirtänyt hienon luonnoksen eteesi paperille ja nyt se pitäisi saada metrin kokoiseksi seinälle, miten kummassa se tapahtuu? 

Olen joutunut miettimään kuvien suurentamista monella tapaa. Ilmaisia, edullisia ja hieman kalliimpiakin keinoja. Minulla on monesti ollut tilanne se, että minulla on luonnos A4 paperilla, tai joissain tapauksissa pelkkä digitiedosto, ja kuva pitäisi saada sitten tosi isona kuorma-auton kylkeen. 

Ensimmäiseksi vanha kunnon ruututekniikka on hyvä, perinteinen tapa: se sopii ihan hyvin A5-A2 koon kuvien pienentämiseen ja suurentamiseen, jos vain malttaa piirtää. Ja tapa on myös melko ilmainen, vain lyijykynä kuluu, ja aikaa ja paperia. Piirrä lähtökohta kuvaan esim. 2cm x 2cm ruuduista koostuva ruudukko, se on helppo suurentaa esimerkiksi vaikka 8cm x 8cm ruudukoksi. Ruutuja on oltava suurennoksessa saman verran kuin alkuperäisessä. Kannattaa piirtää suurennoksen ruudut kevyesti, jotta ne saa pyyhittyä pois sitten kun itse kuva on valmis. HB kynä on siihen sopiva. Käytän teräksistä viivotinta, koska se pysyy aina muodossaan (ja sitä voi käyttää apuna paperia leikatessakin, askartelu veitsen terä uppoaa melko helposti muovisen viivottimeen..). Ruutusuurennos sopii toki isompiinkin kohteisiin, esimerkiksi jos suurennat kuvan isolle tasaiselle seinäpinnalle. Kovin muodokkaisiin pintoihin ja autoihin se taas ei sovi. 


Toinen keino on tulostaa kuva julisteeksi. Tähän kuluu mustetta ja paperia, mutta toimii. Tuloste on samalla myös hyvä malli kun toteutat tuota isoa piirrosta seinälle tai muulle pinnalle. Itse olen käyttänyt kuvan julisteeksi muokkaamiseen netin ilmaisohjelmia, PosteRazor* ja The Big Picture*. Niissä voi itse suunnitella, monellekko A4:lle haluaa kuvan muodostuvan. 

Kolmas keino on piirtoheitin. Kuva täytyy tällöin piirtää tai tulostaa kalvolle ja kalvolle tulostus onnistuu vain lasertulostimella. Piirtoheitintä käytin itse paljon maalarin alkuaikoinani, kun kuva oli suurennettava täyttämään auton kylki tai saatava seinälle. Tekniikan kehittymisen vuoksi piirtoheittimiä oli saatavilla edullisesti kierrätysliikkeistä jokunen vuosi sitten, nykyään tarjonta lienee jo hiipunut. Mutta jos suurentelee kuvia niin ei olisi pahitteeksi omistaa yhtä piirtoheitintä. Painaviahan ne ovat, mutta niissäkin on kevyitä, ohuita malleja. 

Neljäs keino on projektori. Moderni versio piirtoheittimestä. Se on kuvanheitin, johon laitetaan paperille piirretty kuva tai tuloste. Kone toistaa värikuvan peilin kautta halutulle pinnalle suurennettuna. Tämä on ehkä kallein laite tuohon, mutta jos suurentaa paljon ja mahdollisesti saa siitä rahallista korvausta, niin tämä kannattaa hankkia. Oman laitteeni ostin Temperan nettimyymälästä*. Nyt heillä näkyy olevan jo useampiakin malleja myynnissä. 


Tässä ne neljä tapaa, joita itse olen käyttänyt suurentamiseen. 


*Linkit eivät kaupallisia linkkejä. 
-Heidi
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä askarrella Fimo-massasta?

Tee-se-itse kortit

Ruutumalleja