Kipsitöitä

Aika ajoin pitää hieman järjestellä askarteluhuonetta ja tällä kertaa siivoillessani käteni osui vanhoihin kipsimuotteihin. Ne on jostain 90-luvulta, siltä ajalta kun olin pikkutyttö ja äiti sai sekoitella kipsin ja itse nautin vain kipsivalosten maalaamisesta. Mutta edelleen muotit oli ehjiä ja hyvässä kunnossa. Ja kappas vaan, kipsiäkin löytyi kahden kilon säkki. Pakkohan se oli rueta kokeilemaan onko kipsi säilynyt käyttökelpoisena. 


Pussin kyljessä oli ohje, 2 osaa kipsiä ja 1 osa vettä. Itse sekoitin enemmänkin mututuntumalla. Kipsi saa olla juoksevaa, koska sen täytyy valua muotin joka koloon. Laitoin astiaan ensin kipsijauhon ja lisäsin sitten vettä varoen, kunnes seos oli sopivan juoksevaa. Kipsi jähmettyy melko nopeasti, joten kun seos on tehty, se on kaadettava muotteihin heti. Muotteja on hyvä hieman kopsutella pöytää vasten, että kaikki ilmakuplat nousisi pintaan ja kipsi varmasti menisi joka koloon. Tässä vaiheessa kannattaa lisätä rautalanka ripustusta varten jos sellaisen haluaa. 
Tein kipsiä kolme satsia, koska oli niin paljon kivoja muotteja mitä kokeilla.  Osa on reliefin tapaisia ja osa veistos figuureja. Näitä tuli pienenä tehtyä niin paljon, että niitä löytyy nurkista tänäkin päivänä.. Oli ihan tavallista antaa itse maalattu kipsityö lahjaksi sinne, tänne ja tuonne. 

Kipsin kovettuminen on kemiallinen reaktio, joten se ensin lämpenee ja muuttuu sitten viileäksi. Valut ovat jo parissa tunnissa kuivuneet niin paljon, että ne voi irrottaa muotista. Kipsityöt voi maalata, mutta kannattaa antaa niiden kuivaa ainakin vuorokauden verran. Kosteana kipsi on vielä haurasta mutta kuivana paremmin käsiteltävissä ja kestää pieniä kolahduksiakin. Läpeensä kuiva kipsi on vitivalkoista ja kevyttä. 


Tein koemielessä pari muottia myös ilmakuivuvalla massalla. Kipsiin nähden se kuivuu todella hitaasti, mutta ei sotke niin paljon. Massa ei myöskään mene ihan joka koloon niin hyvin kuin kipsi. Kipsin kanssa touhutessa pitää muistaa, ettei kaada tai huuhtele viemäriin kovin suurta määrää kipsivettä. Kipsi kovettuu veden kanssa ja saattaa tukkia viemärin. 
Seuraavissa kahdessa kuvassa vasemmalla kipsivalu ja oikealla ilmakuivuva massa. 


Kipsi oli mainiota vaikka vanhaa olikin. Valut lähtivät hyvin irti muoteista kun niitä kauttaaltaan vähän paineli. Kannattaa pitää alla jotain pehmeää, kun irrottaa valua. Kipsi on tässä vaiheessa vielä haurasta ja valuista saattaa irrota osia jos se kopsahtaa kovalle pöydälle.

Näistä kokeiluista tuli kyllä todella kivoja. Pitäisikin ihan tutustua nykypäivän muottivalikoimaan. Saattaisi innostua taas uudestaan tästäkin askartelusta :)



-Heidi



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä askarrella Fimo-massasta?

Tee-se-itse kortit

Fimo askartelua pääsiäiseksi