Kuvanveistoa kotioloissa

Käyttäisikö paperimassaa vai ilmakuivuvaa massaa? Miksei molempia! 

Kuvanveistoon on onneksi vaihtoehto ja ihan kotona tehtävissä, jos ei ole mahdollista mennä keramiikkakurssille. Savi on ihana materiaali, mutta sitä ei kotioloissa saa poltettua ilman keramiikkauunia. Tokihan pihalleen voisi rakentaa puupolttoisen keramiikka uunin. Ehkä joskus kokeilen sitä..

Keramiikkaharrastuksen myötä olen totaalisesti hurahtanut kuvanveistoon. Ensimmäiset keramiikka kokeilut on viidentoista vuoden takaa ja se jälkeen olen kokeillut myös katiskaverkkoveistoksia, paperimassaa sekä  ilmakuivuvaa massaa. Kaikki kivoja, mutta jokaisessa on tuntunut olevan pieniä ongelmia. Katiskaverkkoa menee paljon, että veistoksesta saa tukevan ja tarpeeksi peittävää pintaa maalattavaksi. Kädet on myös todella kovilla, naarmuja ja haavoja siellä täällä. Paperimassa on tuntunut kömpelöltä kun lopputulos on jäänyt muhkuraiseksi ja kuivumisessa kestää. Ilmakuivuva massa taas sopii vain pieniin veistoksiin, eikä sitä voi veistää samoin kuin olen tottunut savea väistämään. 

Päätin siis yhdistää nämä kaikki. Katiskaverkosta saan tehtyä helposti isonkin rungon. Paperimassalla saan siihen kauttaltaan pinnan ja ilmakuivuvalla massalla saan siihen kaipaamaani yksityiskohtaisuutta. Ja kaikki kuivuu ilman ansiosta. Täydellistä.  

Edelleenkin paperimassa kuivuu hitaasti mutta olen oppinut kärsivälliseksi ja otan sen osana prosessia. On oikeastaan ihan kiva odottaa pari päivää massan kuivumista, jolloin ehdin vähän suunnitella. Ja onneksi kuivumisajaksi on varmasti muutakin askartelua ja piirtämistä. 

Katiskaverkon muotoiluun tarvitset sivuleikkurit sekä suippokärkiset pihdit. Rakenteesta pitää saada sen verran tukeva, ettei liitoskohdat irtoile verkkoa käsitellessä. Katiskaverkko on helposti muotoiltava verkkoa, koska siinä on sellainen salmiakin muotoinen verkonsilmä, kun taas esimerkiksi myyräverkko on hyvin jäykkää, koska siinä on neliön muotoinen verkonsilmä.

Ilmassa kuivuvaa massaa on monella valmistajalla. Yleisin taitaa olla Das-massa mutta muitakin on, kuten Jovi ja Darwi. Myös värivalikoimaa on, löytyy valkoista, harmaata ja terracottaa. 

Paperimassan valmistukseen tarvitset sanomalehtipaperia. Kiiltävä mainospaperi ei käy. Myös munakennot sopii mainiosti, sehän on jo valmiiksi paperimassasta tehtyä. Silppua paperi ja anna sen vettyä kunnolla. Survo tehosekoittimella massaksi ja kaada harson tai siivilän läpi vedet pois massan seasta. Sekoita massan joukkoon liimaa.

Pienempien veistosten verkkorungon voi päällystää vaikka talouspaperi suikaleilla. Näin saa tasaisen pohjan paprerimassalle eikä massaa putoile hukkaan verkonreijistä. Pienen veistokset voi päällystää samantien myös paperimassalla ja jättää kuivumaan.

Isompien veistosten verkkorunko kannattaa myös päällystää, mutta siihen käytän liimavedessä kostutettuja paperisuikaleita, koska niitä menee paljon. Isomman työn kannattaa antaa rauhassa kuivua yön yli ennenkuin lisää paperimassan, koska muuten kostea paperisuikale kerros saattaa irrota kostean paperimassan painosta. Paperimassan lisäyksen jälkeen työ saakin jäädä kuivumaan useammaksi päiväksi. 
Kun paperimassa on täysin kuivaa, se on mainio pohja ilmakuivuvalle massalle. Sitä kannattaa lisätä pieninä paloina ja muotoilla samantien. Massa kuivuu ilmassa melko nopeasti, joten kannattaa pitää vesiastiaa lähellä ja kostuttaa massaa aika-ajoin, jos haluaa sen säilyvän muotoiltavana. Suihkepullo tai sieni on kostutukseen hyvä apuväline. 
Pienet askarteluun tarkoitetut työvälineet ovat kätevät massan muotoilussakin. Myös saven työstö välineet sopivat mainiosti. 

Vain mielikuvitus on rajana materiaalien käytössä. Tein pienen ankanpojan, jolle muotoilin jalat rautalangasta. Pinnan voi maalata esimerkiksi akryyliväreillä. Loppusilauksen antaa jalusta, tässä pikku ankalla puukiekko raidasta. 
Antoisia muotoilu hetkiä :)
-Heidi




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä askarrella Fimo-massasta?

Tee-se-itse kortit

Fimo askartelua pääsiäiseksi