Lyijykynällä piirtäminen

 


Voisi kuulostaa yksinkertaiselta ja tylsältä, mutta tähänkin tekniikkaan voi uppoutua ja ihastua. Luonnosteluun riittää mainiosti vaikka lyijytäytekynä. Kun haluaa tehdä koko työn lyijykynällä, kannattaa valita kaupasta sellainen useamman kynän paketti, missä on HB ja sitä pehmeämpiä kyniä. Vahvuuksilla on nimittäin väliä. 

Lyijykynän lyijy ei ole lyijyä, vaan sekoite grafiittia, vahaa ja savea. 

Kynien vahvuudet

Lyijykynien vahvuus menee seuraavanlaisesti, pehmeistä koviin; 9B, 8B,7B, 6B, 5B, 4B, 3B, 2B, B, HB, F, H, 2H, 3H, 4H, 5H, 6H, 7H, 8H, 9H. 

HB, F ja H ovat pehmeydeltään keskitasoa, itse tykkään käyttää luonnosteluun HB tai F kyniä. Muut H kynät soveltuvat mainiosti kirjoittamiseen sekä esimerkiksi tekniseen piirtämiseen, kun halutaan tarkkoja viivoja eri vahvuisina. Itse käytin H kyniä kun aikoinaan piirsin pohjapiirustuksia ja tilasisustussuunnitelmia. 

B kynät taas sopivat paremmin luovaan piirtämiseen. Niillä on helppo tehdä valoja ja varjoja, usvaista pintaa ja tummaa jälkeä. Lisäksi voi käyttää hiilikyniä ja grafiittipuikkoja. Ja ehdoton apuväline on myös häivytin, paperinen kynänkaltainen piirrin, jolla saa pehmennettyä lyijykynän jälkeä. Häivyttimen voi puhdistaa hiomapaperilla, siksi paketeissa on yleensä mukana pieni kapula hiomapapereineen.

Kuvassa eniten käyttämäni kynät. Oikealta vasemmalle; grafiittipuikko, häivytin, kolme hiilikynää ja loput lyijykyniä

Paperien painoerot

Papereissakin on paljon eroja. Paperilehtiöt on luokiteltu painon mukaan eri tekniikoille soveltuvaksi. Kevyimpiä on litoposteri, 90g, jota myös hiilipiirustuksessa käytetään. Piirustuspaperit ovat keskimäärin painoluokassa 70g-180g ja vesiväripaperit 160g-300g ja mixed-media paperit 200g->. Paperin pintatekstuuri vaihtelee myös, jotkut ovat karheita, toiset sileitä. Kokeilemalla löytyy se, mistä itse pitää. 

Minä tykkään käyttää 300g paperia. Se on miellyttävä piirtää, pinta on eloisa ja paperi sopii mainiosti myös vesiväreille sekä akryyliväreille, jos satun innostumaan värittämään kuvan. 250g paperi on myös ihan ok, se on minulla toisena paperivaihtoehtona. Se hieman käpristyy vesivärien kanssa, mutta ei kupruile niinkuin ohut paperi. Käpristelykään ei tosin haittaa, jos kuva tulee kehyksiin tai lasin alle. 

Mallipiirros

Lähden liikkeelle kevyellä luonnostelulla lyijytäytekynällä, 0,5 tai 0,7. Sommittelen kuvan hahmo kerrallaan ja kun kokonaisuus on mieluinen, alan kerroksittain lisäillä kuvaan valoa ja varjoa. 


Käytin tässä tummiin kohtiin, kuten silmäkulma, nenä, suupieli ja turkki, 6B ja 9B kyniä, F kynää käytin yksittäisten pienen karvojen piirtämiseen. 

No mistäs sitten tietää, että kuva on valmis? Joskus tuntuu, että kuvaa voisi hipistellä loputtomiin, lisäillä kerroksia ja ulottuvuuksia, yksityiskohtia, kyniä ei malttaisi laskea käsistään. Onneksi minulla nykyisin kuitenkin tulee sellainen raja vastaan, etten välttämättä tiedä, mitä tekisin kuvaan lisää; silloin se on yleensä valmis. 

Antoisia piirtely hetkiä :) 

-Heidi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä askarrella Fimo-massasta?

Tee-se-itse kortit

Fimo askartelua pääsiäiseksi